La Fisioteràpia Esportiva, és una especializacion de Fisioteràpia, la qual va dirigida a totes aquelles persones que realitzen una practica esportiva de forma regular, ja sigui dins d’una practica basica, amateur, d’elite i/o d’esport-salut.

Consisteix en una pràctica clínica en la qual s’apliquen dos tipus de tractaments: el preventiu d’una banda i, per l’altre, el conseqüent de la pràctica esportiva: les temudes lesions.

 

 

1º Els tractaments preventius

Els que s’utilitzen per millorar les condicions musculars de l’esportista i consisteix a controlar els factors de risc que predisposen a lesions.
L’entrenament preventiu serveix per detectar desequilibris musculars, alteracions posturals, gestos erronis o problemes d’higiene postural. Aquí utilitzem el clàssic massatge esportiu, per relaxar o tonificar, depenent del moment que es realitzi la sessió, els exercicis especifics , la propiocepció, envenats funcionals i kinesiotapes. L’execució i les maniobres són completament diferents i per tant els efectes que busquem també ho són.

2º Els tractaments lesionals

En aquestes situacions el que fem habitualment és tractar adequadament les lesions de cada esport i així disminuir les recidivas o possibles recaigudes de la lesió. A més es marquen unes pautes de conducta que facilitaran la recuperació de l’esportista, accelerant al màxim els processos biològics de reparació de la lesió. L’objectiu és recuperar la major funcionalitat del segment afectat en el menor temps possible.

Després d’això, es produeix l’adaptació de l’esportista als entrenaments per posteriorment readaptar-lo a l’esforç i, finalment, al gest esportiu. Per aconseguir aquests objectius és necessari que l’esportista i el fisioterapeuta formin un equip. Aquest és el compromís que els fisioterapeutes exigim als nostres atletes per així escurçar al màxim els temps de recuperació. L’esportista ha de ser estricte amb els temps de recuperació, en l’execució dels exercicis proposats, en el nombre de sessions a realitzar, etc.