Per comprendre el que és la teràpia miofascial, abans cal explicar el que és una fascia. Perquè us feu una idea, tot el cos per sota de la pell està protegit per una fascia superficial que està adherida a la pell. Per sota d’aquest embolcall general del cos tenim els diferents òrgans i estructures que també tenen una fascia pròpia, la fascia profunda. Exemples de fascias en el cos són: fascia lata, fascia plantar, fascia toracolumbar, etc.
El sistema de fascias és continu, de tal forma que quan es talla aquesta continuïtat, el nostre cos sofreix les conseqüències, que poden ser des d’una simple restricció de la mobilitat fins a l’anomenat dolor miofascial. És molt important saber que les fascies formen part del teixit conjuntiu, amb les seves característiques particulars, diferenciant-se d’altres teixits com, per exemple, el muscular.

 

 

Dins de les teràpies miofascials, és a dir, aquelles dirigides a solucionar problemes de tipus múscul–fascia, hi ha diferents tècniques: algunes consisteixen a pressionar amb un o diversos dits el “punt gallet” (aquell que desencadena el dolor muscular), unes altres a recolzar tota la mà i intentar buscar el lliscament de la fascia, tècniques invasives (punció seca), estiraments, relaxació postisométrica, etc.

Són exemples de patologies tractables amb teràpia miofascial: tendinitis, problemes d’esquena, fascitis plantar, fibromialgia, etc. El tractament miofascial ajuda tant a la fascia com al múscul (o altres òrgans).